Mezőgazdaság és erdészet

Mezőgazdaság és erdészet

A mezőgazdasági szakmákban a technikai fejlődés következtében egyre nagyobb szerepet tölt be a gépesítés, automatizálás. Az ágazatban a technikai vívmányok és a kétkezi munka szépsége ötvöződik. Együtt található meg benne a legkorszerűbb gépesítés, digitalizáció és a hagyományos kézműves gazdálkodás.

A mezőgazdasági termelés és szolgáltatások az élővilággal, az élőlényekkel való foglalatosságot jelentik – a természeti, biológiai meghatározottságaik miatt – sajátos feltételeket teremtenek, nagy kihívást jelentenek az innovációk (vagyis újítások és új eljárások) gyakorlati elterjesztése és elterjedése számára.

A területhez tartozik a növénytermesztés, állattenyésztés, kertészet, erdőgazdálkodás, a mezőgazdaság gépesítése, vadgazdálkodás és halászat, földmérés, valamint térinformatika, amelyek mind a termelés/termesztés mind a szolgál- tatások sokszínűségét kínálják.

Az ágazatba tartozó szakmák a legszélesebb érdeklődésnek is megfelelnek.

VÁLASZTHATÓ KÉPZÉSEK ÉS SZAKMAIRÁNYOK 5 ÉVES TECHNIKUMI KÉPZÉSBEN:

Erdésztechnikus (Erdőgazdálkodás; Vadgazdálkodás), Földmérő, földügyi és térinformatikai technikus, Kertésztechnikus (Dísznövénytermesztő, virágkötő; Zöldségtermesztő; Gyümölcstermesztő; Gyógynövénytermesztő; Parképítő és -fenntartó), Mezőgazdasági  gépésztechnikus, Mezőgazdasági technikus (Állattenyésztő; Növénytermesztő).

VÁLASZTHATÓ KÉPZÉSEK ÉS SZAKMAIRÁNYOK 3 ÉVES SZAKKÉPZŐISKOLAI KÉPZÉSBEN:

Erdőművelő-fakitermelő, Gazda (Állattenyésztő; Növénytermesztő; Lovász), Kertész, Mezőgazdasági gépész.

Ajánljuk Neked, ha nem munkának, hanem hivatásnak tekinted az erdei környezetben a feladatok ellátását, képes vagy szerteágazó tevékenységet végezni, szeretsz csapatban dolgozni és középvezetői feladatokat tudsz ellátni.
Ajánljuk Neked, ha szeretsz a természetben lenni, érdekelnek a növények és az állatok és szívesen dolgozol gépekkel.
Ajánljuk Neked, ha szereted a változatos munkát, érdeklődsz a térképek és a műszaki informatika iránt, szívesen elsajátítod a korszerű eszközök (műholdas helymeghatározás, drónok stb.) kezelését.
Ajánljuk Neked, ha szeretsz a szabadban dolgozni, szereted az állatokat, a természetet. A modern családi gazdaságok fő munkaereje a gazda, aki tudásával, hozzáállásával működteti és irányítja a saját gazdaságát, vagy ötleteivel, tanácsaival munkaerőként vesz részt a gazdaságok életében.
Ajánljuk Neked, ha vonz a természet, szereted a növényeket, szeretsz alkotni és fontos számodra „a munkád gyümölcse”.
Ajánljuk Neked, ha vonz a természet, szereted a növényeket, szeretsz alkotni, és fontos számodra „munkád gyümölcse”.
Ajánljuk Neked, ha érdekel a mezőgazdaság, azon belül szeretnél korszerű mezőgazdasági gépekkel dolgozni, azokat vezetni, üzemeltetni. A képzés ideje alatt mezőgazdasági gépek közúti vezetéséhez szükséges „T” kategóriás jogosítványt is szereznek a tanulók.
Ajánljuk Neked, ha érdekel a mezőgazdaság, azon belül szeretnél korszerű mezőgazdasági gépekkel dolgozni, azokat vezetni, üzemeltetni, mezőgazdasági vállalkozást működtetni.
Ajánljuk Neked, ha a modern nagyüzemi mezőgazdaságban használatos új technológiák, elvárások és irányvonalak megismerése után vezető pozícióban szeretnél hozzájárulni a mezőgazdasági termelés minőségi irányításához.