Interaktívan az online térben mérhették össze tudásukat a LETIA OB versenyzői

Az idei tanévben Legyél Te is agrárgépész! néven indult útjára a korábbi Legyél Te is mezőgépész! Országos Bajnokság, melyet a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) szervezett.

További újítás, hogy első alkalommal lett meghirdetve 9. évfolyamos diákok számára – párhuzamosan az Országos Bajnoksággal – a Legyél Te is agrárgépész! JUINOR Bajnokság.  A JUNIOR Bajnokság létrehozásának célja, hogy a jelenleg első évfolyamos – alapképzésben részt vevő – diákokkal is megismertessük, megszerettessük az agrárgépész hivatást.

Az idei versenyre a két kategóriában összesen 32 csapat nevezett (LETIA OB 2020/2021- 23 csapat) és (LETIA OB JUNIOR 2020/2021-9 csapat), akik szeptember vége óta folyamatosan teljesítették a feladatokat.  JUNIOR-ok jellemzően kreativitást igénylő feladatokat kaptak, a nagyobbaknak azonban már sokkal szakmaibb feladatokat kellett megoldaniuk az egyes fordulók alatt. Az országos pandémiás helyzetre való tekintettel a gyakorlati feladatokat is online módon kellett végrehajtaniuk, vagy videó formájában beküldeniük. Mivel a játékban részt vevő diákok az online világban is komfortosan érzik magukat, így ezek a feladatok sem okoztak számukra gondot.

A LETIA OB döntőjét 2021. április 15-én rendeztük meg az „online térben”.

Mivel a diákoknak és szaktanáraiknak nagyon oda kellett figyelniük a jelenlegi járványügyi szabályozásokra, ezért minden feladatot úgy kellett kialakítani, hogy a csapattagok külön-külön feladatra bejelentkezve tudják azokat megoldani. Az úgynevezett várakozó szobákban a szaktanárok is lehetőséget kaptak, hogy nézhessék versenyzőiket.

A verseny szakmai zsűrije:

  • Bagdán Boglárka – Agrárminisztérium Agrárszakképzésért Felelős Helyettes Államtitkára
  • Dr. Szabó István Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Oktatási és nemzetközi rektorhelyettese
  • Kis Pál – MEGFOSZ alelnöke és az Auditker Kft. ügyvezetője
  • Dr. Medina Viktor – a MEGFOSZ igazgatója
  • Simon Attila – az MKB Pénzügyi Csoport képviselője, a bank Agrárium Főosztályának és az MKB Agrárpartner Program szakmai vezetője
  • Pap Lajos – a Pap-Agro Kft. ügyvezetője
  • Lovas József – KITE Zrt. vevőszolgálati igazgatóhelyettese

Az egyik feladatuk egy klasszikus ládáskombájn sematikus rajzának elkészítése, és a feltett kérdések megválaszolása volt. Amíg az egyik játékos rajzolt, addig a másik játékos tudott válaszol a kérdésekre. A játék időtartama alatt egy másik játékosnak 12 megadott szóból kellett kreatív verset írnia, amit a döntő végén utolsó feladatként olvashatott fel a zsűrinek. A gyakorlati feladatok közül nem maradhatott ki a már megszokott kvíz feladat sem: a MEGFOSZ és az MKB Pénzügyi Csoport által összeállított egy-egy kérdéssorra kellett válaszolniuk. Az idei kvíz újítása volt, hogy vetélkedő-szerűen valósítottuk meg, így a kérdések megválaszolásának ideje is számított.

A tapasztalatok alapján a tavalyi online döntőhöz képest az idei esemény interaktívabb, izgalmasabb és érdekesebb volt, ráadásul meg tudta őrizni az előző évi élő döntők szakmaiságát.

A LETIA OB 2020/2021-es versenyének helyezettjei:

  1. helyezett:          AMATŐR GÉPÉSZEK
  2. helyezett:          OPUS POPULUS
  3. helyezett:           SZAKISOKK

 

Bagdán Boglárka - Agrárminisztérium Agrárszakképzésért Felelős Helyettes Államtitkára,

a zsűri elnöke

„Az Agrárminisztérium nevében ezúton is szeretném megköszönni a versenyben résztvevő csapatok felkészültségét, sportszerűségét és részvételét. Annak ellenére, hogy mind a szervezők, mind pedig a résztvevő csapatok részéről ismét rendhagyó körülmények között kellett a döntőt levezényelni, a feladatot nagyon sokan remekül végre tudták hajtani és a döntő ugyanúgy meg tudta őrizni szakmaiságát, ahogyan az előzőekben az élő döntők. Köszönet még egyszer a résztvevőknek, hogy alkalmazkodtak, ehhez a helyzethez, illetve köszönet a MEGFOSZ-nak, hogy a helyzethez kiválóan alkalmazkodva idén is véghez vitték a versenyt és idén is győztes csapatot ünnepelhetünk. Várjuk a jövőben is az újabb jelentkezéseket, nagyon jó, hogy nem szakadt meg a verseny, tényleg a szervezők minden méltatásunkat megérdemlik. Köszönjük azt is, hogy nem csak a tanórákon tudjuk átadni a szakmai ismereteket. Nagy szükség van az ilyen tanórákon kívüli lehetőségekre, ahol szintén a korszerű technológiákat bemutató, viszont a közösségi szellemet és a szakmai hivatástudatot erősítő tevékenységet vehetnek részt a diákok."

Forrás: MEGFOSZ