Erjedés- és üditőital-ipari technikus

Ajánljuk Neked, ha érdeklődsz az üdítőitalok gyártása, az alkohol tartalmú italok készítése, az erjedéskor lejátszódó „titkos” folyamatok és azok irányítása iránt.

Élelmiszeripar ágazat 5 éves képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul.

Ezzel a szakmával rendelkező szakember az összetett ismereteinek köszönhetően keresett munkaerővé válhat. Ide tartozik az üdítőital gyártás, a sörgyártás, a pálinkagyártás és a szikvízgyártás is. Az erjedésipar elsőre ismeretlennek tűnhet, de termékeit napi szinten fogyaszthatjuk. Erjedésen alapul a szesz, az ecet és az élesztő gyártása is. Emellett még a szeszes italokat is az erjedésipari szakemberek készítik. Az Erjedés- és üdítőital-ipari technikus képes a szakterülethez tartozó technológiai folyamatok elvégzésére, irányítására, gépi berendezések üzemeltetésére, biztonságos élelmiszer előállítására.

 

KOMPETENCIAELVÁRÁS

Megbízhatóság, elköteleződés, pontosság, állóképesség, színlátás, ízérzékelés, csapatmunka, együttműködés.

 

A  SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

  • vállalkozást indít, működtet, termékeket értékesít;
  • alkalmazza a jövedéki termékekre vonatkozó törvény szabályait;
  • alapanyag átvételt, minősítést és előkészítést végez;
  • szikvizet, üdítőitalt, ásványvizet gyárt;
  • szeszesitalt gyárt;
  • keményítőt és keményítő hidrolizátumot gyárt;
  • sütőélesztőt gyárt;
  • ecetet gyárt;
  • malátát és sört gyárt;
  • gyümölcspálinkát és szeszt gyárt;
  • műszaki feladatokat lát el;
  • élelmiszerbiztonsági és üzembiztonsági feladatokat lát  el.

Ajánlott minden fiatal számára, aki érdeklődik az üdítőitalok gyártása, az alkohol tartalmú italok készítése, az erjedéskor lejátszódó „titkos” folyamatok és azok irányítása iránt.

 

KÉPZÉS

BUDAPEST - Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum Bercsényi Miklós Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

VILLÁNY - Déli Agrárszakképzési Centrum Teleki Zsigmond Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium