Élelmiszer-ellenőrzési technikus

Ajánljuk Neked, ha érdeklődsz a laboratóriumi vizsgálatok iránt. Szívesen végeznél higiénikusi és minőségbiztosítási tevékenységet az élelmiszerek minősítése mellett.

Élelmiszeripar ágazat 5 éves képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul.

Az élelmiszer-ellenőrzési technikus rendelkezik a teljes élelmiszeripart átfogó ismeretekkel. A különböző élelmiszerek és az azokhoz szükséges alapanyagok félkészter- mékek, csomagolóanyagok eltérő tulajdonságainak (analitikai, mikrobiológiai, érzékszer- vi) eltérő tulajdonságainak vizsgálatait végzi.

Ismernie kell a különböző élelmiszeripari műveletek hatásait, az azokat befolyásoló tényezőket. Munkája kiterjed a technológiai folyamatok ellenőrzésére is. Jól végzett munkájával hozzájárul a biztonságos élelmiszerek előállításához.

KOMPETENCIAELVÁRÁS

Pontosság, önbizalom, türelem, megbízhatóság, kezdeményezőképesség, elköteleződés, színlátás, ízérzékelés, csapatmunka.

A  SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

  • a munkaterületet előkészíti;
  • mintát vesz;
  • minták előkészítését végzi;
  • a munkafolyamatot előkészíti;
  • laboratóriumi méréseket végez;
  • laboratóriumi eszközöket, műszereket használ;
  • minták összetételének minőségi meghatározását végzi;
  • minták összetételének mennyiségi meghatározását végzi;
  • adminisztrációs munkát végez;
  • a vizsgált mintát a kapott eredmények alapján minősíti;
  • technológiai utasításokat, környezetvédelmi, minőségbiztosítási, higiéniai előírásokat betart és betartat;
  • élelmiszer-higiéniai, hatósági, járványvédelmi és szolgáltatótevékenységet végez;
  • élelmiszer-biztonságot ellenőriz (üzemben és laborban).

 

Ajánlott minden fiatal számára, aki érdeklődik a laboratóriumi vizsgálatok iránt. Szívesen végezne higiénikusi és minőségbiztosítási tevékenységet az élelmiszerek minősítése mellett.

 

KÉPZÉS

BUDAPEST - Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum Pesti Barnabás Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola

GYOMAENDRŐD - Alföldi Agrárszakképzési Centrum Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

HAJDÚBÖSZÖRMÉNY - Északi Agrárszakképzési Centrum Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

KAPOSVÁR - Déli Agrárszakképzési Centrum Kinizsi Pál Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola

NAGYKŐRÖS - Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum Toldi Miklós Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

SZOMBATHELY - Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum Szombathelyi Élelmiszeripari és Földmérési Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium