Élelmiszeripari gépésztechnikus

Ajánljuk Neked, ha műszaki irányultságod van, szeretsz gépekkel foglalkozni és kíváncsi vagy az élelmiszerek előállítására is.

Élelmiszeripar ágazat 5 éves képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul.

Önállóan vagy mérnöki irányítással élelmiszeripari üzemekben részt vesz a gyártási folyamat előkészítésében élelmiszeripari gépek és berendezések üzembehelyezési, üzemeltetési és karbantartási munkáiban. Automatikus vezérlésű, mechanikus, pneumatikus vagy hidraulikus működtetésű, élelmiszeripari gépeket kezel és részt vesz a gépsor karbantartásában.

KOMPETENCIAELVÁRÁS

Megbízhatóság,  kezdeményezőképesség,  kézügyesség,  pontosság, együttműködés.

A  SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

  • felismeri a jellemző élelmiszeripari műveleteket és azok gépeit;
  • üzembe helyezi élelmiszeripari üzemek gépsorait, üzemelteti, karbantartja, javítja azokat;
  • ellenőrzi a gépegységek működését;
  • felméri a javításhoz szükséges alkatrészeket, anyagokat;
  • szét- és összeszereli a gépet, berendezést;
  • felismeri az élelmiszeriparban alkalmazott vezérlési és szabályozási körök működését;
  • elkészít egyszerű alkatrészt kézi és gépi alapeljárásokkal,  hegesztéssel;
  • használja a gépészeti szabványokat;
  • részt vesz a személyi és az üzemi technológiai higiénia  ellenőrzésében;
  • pneumatikai és hidraulikai berendezéseket kezel és üzemszerűen működtet.

Ajánlott azoknak a fiataloknak, akik műszaki érdeklődésűek, szeretnek gépekkel foglalkozni és kíváncsiak az élelmiszerek előállítására is.

 

KÉPZÉS

NAGYKŐRÖS - Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum Toldi Miklós Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

NYÍREGYHÁZA - Északi Agrárszakképzési Centrum Westsik Vilmos Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola