Sütő- és cukrászipari technikus

Ajánljuk Neked, ha érdeklődsz a szervezés, a gépek, az édességek, a süteménykészítés, a kenyérfélék és a péksütemények előállítása, illetve ha szakirányú felsőfokú végzettséget szeretnél szerezni.

Élelmiszeripar ágazat 5 éves képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul.

A sütő- és cukrászipari technikus képesítéssel rendelkező szakember rendelkezik a pék és a cukrász szakma alapjainak ismereteivel is. Keresett szakma, hiszen a vállalkozásoknak is nagy szükségük van a sokrétű szakmai tudással rendelkező szakemberekre. A technikus képesítés birtokában jó áttekintőképességgel, irányítóképességgel és az ehhez szükséges magasabb szintű szakmai tudással kell rendelkezni.

KOMPETENCIAELVÁRÁS

Kézügyesség, színlátás, ízérzékelés, csapatmunka, együttműködés.

A  SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

  • cukrásztechnológiai alapműveleteket végez;
  • sütőipari és cukrászati késztermékeket készít;
  • diétás és különleges táplálkozási igényű termékeket készít;
  • sütőipari és cukrászati termékeket minősít;
  • sütőipari és cukrásztechnológiai alapműveleteket végez;
  • péktermékeket  készít;
  • termeléstervezési és szervezési feladatokat végez;
  • minőségbiztosítási dokumentumokat vezet;
  • minőségbiztosítási ellenőrzéseket végez;
  • gyártásközi fizikai, kémiai, érzékszervi vizsgálatokat végez, a késztermékeket ellenőrzi és minősíti;
  • technológiai berendezéseket, gépeket beállít, üzemeltet;
  • a termékgyártás víz- és energiagazdálkodását megszervezi;
  • részt vesz a személyi és az üzemi technológiai higiénia  ellenőrzésében;
  • a melléktermékeket, hulladékokat kezeli, esetleg hasznosítja.

Ajánlott minden fiatal számára, aki szereti a szervezést, a gépeket, érdekli az édességek, a süteménykészítés, a kenyérfélék és a péksütemények előállítása. Azoknak is ajánlott, akik szakirányú felsőfokú végzettséget szeretnének szerezni.

 

KÉPZÉS

BUDAPEST - Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum Pesti Barnabás Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola

GYŐR - Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum Veres Péter Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

KAPOSVÁR - Déli Agrárszakképzési Centrum Kinizsi Pál Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola

KISKUNFÉLEGYHÁZA - Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

MISKOLC - Északi Agrárszakképzési Centrum Debreczeni Márton Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola

NAGYKŐRÖS - Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum Toldi Miklós Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

NYÍREGYHÁZA - Északi Agrárszakképzési Centrum Westsik Vilmos Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola

PÁPA - Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

SZÉCSÉNY - Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum Lipthay Béla Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

SZEGED - Alföldi Agrárszakképzési Centrum Fodor József Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola

SZÉKESFEHÉRVÁR - Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum Szent István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola

SZOMBATHELY - Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum Szombathelyi Élelmiszeripari és Földmérési Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

TATA - Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum Jávorka Sándor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium