Tartósítóipari technikus

Ajánljuk Neked, ha szeretnél ebben az egyre nagyobb jelentőségű iparágban dolgozni, hogy minél egészségesebb, hosszan eltartható élelmiszereket állíthass elő.

Élelmiszeripar ágazat 5 éves képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul.

Élelmiszeripari üzemekben, laboratóriumokban vizsgálja az élelmiszer alapanyagok minőségét, mennyiségét. Önállóan vagy mérnöki irányítással részt vesz ezek átvételében, osztályozásában, feldolgozásában, hűtésében, csomagolásában, tárolásában.

A technikus képesítés birtokában jó áttekintőképességgel, irányítóképességgel és az ehhez szükséges magasabb szintű szakmai tudással kell rendelkezniük. Ez a szakember készíti a bébiételeket és a rostos és szűrt gyümölcs- és zöldségleveket is.

KOMPETENCIAELVÁRÁS

Megbízhatóság, pontosság, önállóság, színlátás, ízérzékelés, csapatmunka.

A  SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

  • meghatározza az élelmiszerek fizikai sajátosságait és kémiai összetevőit;
  • mérőeszközöket kezel a nyersanyagok mennyiségi és minőségi átvételekor;
  • élelmiszeripari alapműveleteket végez: melegítés, hűtés, oldatkészítés, lepárlás, desztillálás, sűrítés, erjesztés, főzés, sterilizálás, stb.;
  • megszervezi a gépek és berendezések napi beállítási, karbantartási, tisztítási, javítási feladatait;
  • méri az anyagnormákat, pontosítja azokat, az eredményekről grafikonokat és diagramokat készít;
  • megadott szempontok szerint vizsgálja az elkészült élelmiszereket, elvégzi a mintavételt;
  • gondoskodik a receptek, technológiai utasítások, környezetvédelmi és munka- védelmi előírások betartásáról;
  • részfeladatokat lát el a gyártmányfejlesztés területén;
  • főzelékféléket, sűrített készítményeket, püréket, szárítmányokat, gyümölcskészít- ményeket, gyümölcsleveket, húsalapú termékeket, savanyított termékeket gyárt;
  • részt vesz a személyi és az üzemi technológiai higiénia  ellenőrzésében;
  • különleges követelményeknek megfelelő termékeket gyárt.

Ajánlott minden fiatal számára, aki szeretne ebben az egyre nagyobb jelentőségű iparágban dolgozni, hogy minél egészségesebb, hosszan eltartható élelmiszereket állítsanak elő a fogyasztók számára.

 

KÉPZÉS

BUDAPEST - Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum Bercsényi Miklós Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

MISKOLC - Északi Agrárszakképzési Centrum Debreczeni Márton Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola

NAGYKŐRÖS - Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum Toldi Miklós Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium