Tejipari technikus

Ajánljuk Neked, ha szereted a gépeket, az irányítást, a szervezést, illetve, hogy a tej hogyan alakulhat át jó minőségű és ízletes tejtermékekké.

Élelmiszeripar ágazat 5 éves képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul.

A tejipari technológiák irányítása nagyon összetett ismereteket igényel. A tejipari techni- kus tudásának köszönhetően ízletesek a sajtok, népszerűek a tejdesszertek (pl. Túró Rudi). A tejipari technikus feladata a középszintű termelés vezetése kis- és nagyüzemekben vagy laboratóriumokban. Önállóan old meg műszaki és technológiai feladatokat a gazdaságossági elvek, a minőségirányítási, a tűz-, munka-, környezetvédelmi és higiéniai előírások figyelembevételével. Részt vesz az élelmiszer alapanyagainak minőségi és mennyiségi átvételében, vizsgálatában, feldolgozásában, a tárolási és csomagolási munkákban.

KOMPETENCIAELVÁRÁS

Pontosság, megbízhatóság, színlátás, ízérzékelés, kommunikációs képességek, csapat- munka.

A  SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

  • tejtermékeket önállóan állít elő;
  • átveszi és elsődlegesen kezeli a tejipari alapanyagokat;
  • natúr és ízesített tejkészítményeket, savanyú tejtermékeket gyárt;
  • vajat és vajkészítményeket állít elő;
  • különböző típusú sajtokat és túrót gyárt;
  • előállít tartós és tartósított tejkészítményeket;
  • feldolgozza a tejipari melléktermékeket;
  • minősíti a tejtermékeket;
  • középszintű vezetői feladatokat lát el;
  • részt vesz a személyi és az üzemi technológiai higiénia  ellenőrzésében;
  • különböző tej és tejtermékeket állíttat elő a beosztottjaival.

Ajánlott minden fiatal számára, aki szereti a gépeket, az irányítást, a szervezést. Azoknak, akiket érdekel, hogy a tej hogyan alakulhat át jó minőségű és ízletes tejtermékekké.

 

KÉPZÉS

GYŐR - Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum Veres Péter Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium