Tejtermékkészítő

Ajánljuk Neked, ha úgy tekintesz a tejre, mint az egyik legfontosabb élelmiszerre, és érdekel, hogy a tej hogyan alakulhat át jó minőségű és ízletes tejtermékekké.

Élelmiszeripar ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul.

A tej és tejtermékek táplálkozásunk alapvető részét alkotják, értékes tápanyagokat tartalmaz- nak. Jól ismerjük a mondást, hogy a tej élet, erő és egészség. A tej feldolgozása során készül- nek a sajtok, joghurtok, kefírek, túrók, tejszínek, tejitalok, reggeli italok, tejdesszertek stb.

A tejipari technológiák irányítása nagyon összetett ismereteket igényel. A jól képzett tejtermékkészítő tudásának köszönhetően ízletesek a sajtok, népszerűek a tejdesszertek (pl. Túró Rudi), és hosszan megőrzi a minőségét a tej.

KOMPETENCIAELVÁRÁS

Állóképesség, megbízhatóság, elköteleződés, színlátás, ízérzékelés, csapatmunka.

A  SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

  • elvégzi a tej tisztítását, fölözését, zsírtartalmának beállítását, homogénezését, pasztőrözését, hűtését;
  • megvalósítja a pasztőrözött tejféleségek, tejkészítmények és tejszínkészítmények gyártásának műveleteit;
  • vaj- és vajkészítményeket gyárt;
  • natúr és ízesített friss sajtokat, ömlesztett sajtokat, sajtkészítményeket, érlelt sajtokat készít különböző állatok tejének felhasználásával;
  • az alapanyagokat átveszi, minősíti, tisztítja, kezeli, minőségét ellenőrzi, tárolja, előkészíti;
  • túrót gyárt különböző állatok tejének felhasználásával.

Ajánlott minden fiatal számára, aki úgy tekint a tejre, mint az egyik legfontosabb élelmiszerre, és érdekli, hogy a tej hogyan alakulhat át jó minőségű és ízletes tejtermékekké.

 

KÉPZÉS

GYŐR - Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum Veres Péter Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium